© İvrindi Gazetesi

Astım Hastalığında Farkındalık Günleri 

Her yıl mayıs ayının ilk salı günü olarak kabul edilen Dünya Astım Günü ile farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Çünkü solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran astım, en sık görülen kronik hastalıklardan biri.

Ülkemizde yaklaşık 4 milyon astımlı kişi olduğu yönündeki tahmini aktaran TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Kurtuluş Aksu, hastalığın görülme sıklığıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Astım, prevalansı, yani görülme sıklığı dünya genelinde artan bir hastalık. Astımın görülme sıklığı ülkelere göre yüzde 1 ila 18 arasında değişiyor.

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon  astım hastası var

Hastalık gelişmiş ülkelerde çok daha sık görülürken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam en az seviyelere düşebiliyor. Bunun nedeninin yoksulluk nedeniyle sağlık merkezlerine ulaşımdaki zorluk ve tanı alamamak olduğu düşünülmektedir. Astım görülme sıklığı çoğu gelişmiş ülkede günümüzde stabil veya azalma eğiliminde iken gelişmekte olan ülkelerde batılı tarzı yaşam değişikliği nedeniyle hızlı bir artış gösteriyor.”

Hırıltı, nefes darlığı ve öksürüğe dikkat!
Astımın belli başlı belirtileri ve tanı konma süreciyle ilgili bilgi veren Aksu, şunları paylaştı: “Astımın varlığı ve şiddeti zaman içinde değişkenlik gösteren hışıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık ve öksürük gibi solunumsal yakınmalarla beraber değişken hava akımı kısıtlanmasıyla kendini gösterir. Astım tanısı hastanın öyküsü, yapılan fizik muayene ve akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi ile konulur. Bir arada görülen hışıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışıklıkve öksürük astımın en belirgin şikayetleri arasındadır. Astıma bağlı şikayetler geceleri veya sabaha karşı kötüleşebilir ya da şikayetlerin şiddeti viral enfeksiyonlar, egzersiz, alerjen maruziyeti, hava değişiklikleri, gülme krizi, duman ve güçlü kokularla tetiklenebilir.

Erken müdahalede ölüm azalıyor

Astımın tüm dünyada yaş ayırt etmeksizin, en yaygın görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu hatırlatan TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Kurtuluş Aksu, “Astım hastalığının gerek hastalar gerekse de aileler ve toplum üzerine olan yükü düşük ve orta gelirli ülkelerde çok daha belirgin. Çünkü bu ülkelerde tedaviye ulaşım yetersiz. Son yıllarda astıma bağlı ölümlerde inhale kortikosteroid kullanımındaki artışa bağlı olarak azalma var” dedi.

Haber Merkezi: Burcu YANIK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER