Bayramda fazla yemekten kaçının
ÖZEL HABERKartal Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, Kurban Bayramında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine değinerek önerilerde bulundu.
Uzm. Dyt. Ayşenur Fişek, Kurban Bayramı'nda et yemeklerinin yanında bulgur pilavı tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Aynı zamanda etin, 24 saat dinlendirildikten sonra yenmesinin sağlıklı olacağını belirtti.
Kurban etinin 24 saat bekletilmesi daha sağlıklı
Bayramda fazla et tüketmemek gerektiğine işaret eden Fişek, “Et ile ilgili bilmemiz gereken en önemli husus, tıp dilinde ‘Rigor Mortis’ dediğimiz ölüm katılığının geçmesini beklememizdir. Kesimin ardından geçen 6-12 saatlik dilimde ölüm katılığının yaşanacağını biliyoruz. Bu durum insanda stres ve anksiyetenin artmasına sebep olacağından, kesimin ardından etin 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Eti fazla tüketmek sağlık sorunlarına neden olabilir
Etin ilk 24 saat bekletilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; iyi kalitede çinko, demir, magnezyum ve B grubu vitaminleri içerir. Et doymuş yağ içerir ve kolesterol düzeyi yüksektir. Eti yağsız kısmından tüketmeye gayret etsek de kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20 ‘dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı ortalama kilogram başına 1 gr hesaplanırken, bitkisel protein kaynakları da dâhil edilir. Örneğin 50 kilo bir kişi, ortalama günde 50 gram protein almalıdır. Fazla tüketim; böbrek sorunları, karaciğer yağlanması ve kolesterol gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tabii ki gebelik ya da sporculuk gibi özel durumları bunun haricinde tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan kişilerde protein ihtiyacı hesaplamasına göre haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi önemlidir. Dengeli beslenme sağlığın ilk şartıdır” dedi.
Etin yanında bulgur pilavı tercih edilebilir
Etin yanında hafif yiyecek olarak bulgur pilavı tüketilebileceğini söyleyen “Bayramda kavurma oldukça fazla tüketildiği için porsiyon kontrolüne dikkat etmeliyiz. Pilav üstü kavurma konusunda mümkünse bulgur pilavını öneriyorum. Pirinç pilavı yapılacaksa yine porsiyon kontrolüne dikkat edebiliriz. Yani, 3 yemek kaşığı pilavın 1 dilim ekmeğe (30 gram) denk geldiğini bilerek ve her bir tabakta ne kadar karbonhidrat alacağımızı hesaplayarak yiyebiliriz. Bayram tatlıları konusu da son derece önemlidir. Hem et, hem mükellef aile kahvaltıları hem de üzerine tatlı gibi çok ağır bir beslenme düzeni uygulanmasını önermiyorum. Her şeyin dengede olması yaşamda olduğu gibi beslenmede de çok değerlidir.” dedi.
Haber Merkezi-İHA
İlginizi Çekebilir