© İvrindi Gazetesi

Bir Göl Daha Yok Oldu: Artık Sürüler Otlanıyor

Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Avlan Gölü'nü de kuraklık vurdu. Tamamen kurumaya yüz tutan 850 hektarlık alan artık çobanların ve sürülerin yeri oldu. Avlan Gölü'nün tabanında çobanlar çadır kurup sürülerini otlatıyor.

Antalya'nın Elmalı ilçesi Göltarla ve Karamık mahalleleri sınırında bulunan Avlan Gölü, yaz aylarındaki kuraklıktan önemli ölçüde etkilendi. Kıraç bir araziyi andıran gölde az miktarda su kaldı.

Göçmen kuşların uğrak noktası olan Avlan'ın "Göle girmek tehlikeli ve yasaktır" tabelalarının bulunduğu bölümünde ise hiç su kalmadı.

Bölgeye gelen çobanlar, önceleri suyla dolu olan göl tabanında çadırlarını kurarak hayvanlarını otlatıyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine, gölün Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olduğunu söyledi.

Gölün yaklaşık 50 yıl önce tarım alanı oluşturmak amacıyla tahliye kanalları oluşturularak kurutulduğunu belirten Gökoğlu, göl kuruduktan sonra bölgedeki yağış oranının azaldığını ve kuraklığın baş göstermeye başladığını ifade etti.

Gölün, lokal bir iklim oluşturarak Türkiye'nin en önemli sedir ormanlarından birisini oluşturduğuna dikkati çeken Gökoğlu, "Kuruduktan sonra bitkisel anlamda da bölgede değişiklikler oldu. Sedir ağaçları tehlikeye girdi. Göl kuruduktan sonra yapılan yanlışın farkına varıldı." dedi.

Gökoğlu, 1990'lı yılların sonunda göldeki suyu boşaltmaya yarayan düdenlerin büyük kısmının kapatıldığını ve gölün yeniden su tutmaya başladığını anlatarak, "Maalesef gölü bu sefer de kuraklık vurdu. Yağışlar azaldı. Bölgedeki seracılığın ve meyve yetiştiriciliğinin artması nedeniyle sondaj sayısı arttı. Göldeki su her geçen yıl biraz daha azaldı. Suyun azalması bölge iklimini de olumsuz etkiledi. Hem kuşlar hem de balıklar açısından suyun azalması olumsuzluk oluşturuyor." diye konuştu.

Haber - İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER