© İvrindi Gazetesi

Bronkoskopi ile Erken Teşhis

Hastalıklarda teşhis ve tedavi hedefli olarak hava yollarının içini görselleştiren endoskopik bir teknik olan “Bronkoskopi” hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, “Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir” dedi.

 

Gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, teşhis ve tedavi için bir takım işlemler, girişimler yapmak kullanılan bir tür endoskopi yöntem olan “Bronkoskopi” hakkında Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Bronkoskopi ile birçok hastanın erken tedavi ile sağlığına kavuşmasına yardımcı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, “Bronkoskopi, ince, plastik bir kamera ile hastanın burun veya ağız boşluğundan geçerek gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için görüntüleme ve girişimsel işlem yapmak hedefiyle kullanılan bir tür endoskopi yöntemidir. Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir. Ayrıca kanser hastalarında evreleme ve bazı hastalıklarda tedavi amaçlı olarak bu yöntem göğüs hastalıklarınca sıklıkla kullanılmaktadır. Geçmeyen ve nedeni bulunamayan öksürük, nefes almada zorluk durumunda, kontrolü sağlanamayan ciddi akciğer enfeksiyonlarında mukus ve doku numuneleri almak, sebebi bilinmeyen ağızdan gelen kanamalarda hem sebebi tespit etmek hem de kanamayı durdurmak, hava yollarındaki yabancı cisim veya diğer tıkanıklıkları gidermek, diffüz akciğer hastalıklarında bronkoalveoler lavaj uygulama amacıyla, görüntüleme yöntemlerinde anormal bulgu tespit edilmesi durumunda yapılması elzemdir” dedi.

“Hastanemizde Hasta Konforu Önceliğimizdir”

Bronkoskopi işlemi nasıl yapıldığını anlatan Uzm. Dr. Er, “Bronkoskopi lokal anestezi ve genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Hastanemizde hasta konforu açısından derin sedasyon sağlanarak, hastanın işlem sırasında boğulayazma hissini hissetmemesi ve işlemi hatırlamaması sağlanmaktadır. İşlem sırasında hastanın kalp atış hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyini kontrol etmek için hasta monitöre bağlanmaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanı, bronkoskopun ucunu burun deliğinden aşağıya doğru boğazın arkasından nefes borusuna (trakea) yönlendirir. Dar burun deliklerine sahip hastalarda işlem ağızdan yapılabilmektedir. Bronkoskopi sırasında bronkoskopun ucundaki kamera sayesinde bronşların içini detaylı olarak görebilir. Bronkoskopi işlemi sırasında gerekli görülen durumlarda akciğerden biyopsi ve lavaj alınabilir. Bu örnekler incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir” diye konuştu.

“İşlem öncesi hastanın 4-6 saat aç kalması gerekmektedir”

Bronkoskopi öncesi hastanın hazırlanması hakkında konuşan Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, “Fiberoptik bronkoskopi öncesi hastanın en az 4-6 saat tam aç kalması şarttır. Bronkoskopide biyopsi alınması planlanıyorsa kan sulandırıcı kullanan hastaların işlemden önce yarılanma ömrüne göre ilaçları kesilir. İlaçlara devam etmek gereken nadir durumlarda INR 2.5’un altında tutulmalı, gerekirse heparin başlanılmalıdır. Transbronşiyal biyopsiler yapılmadan önce kanama ile ilgili kan testleri bakılması gerekebilir. Bronkoskopi işlemi genellikle yaklaşık 30 dakika sürer. Bazen biyopsi ve diğer işlemlerin yapılması durumunda süre uzayabilmektedir. Bununla birlikte, bronkoskopi öncesi hazırlık, bronkoskopinin işlemi ve sonrası için yaklaşık 3 saat süre gerekebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Hastalarımız aynı gün içerisinde işlem yapılıp taburcu edilmektedir”

Uygulama sonrası yapılması gerekenlere de değinen Dr. Aslıhan Banu Er, “İşlemden sonra herhangi bir komplikasyon yaşanmadığından emin olmak için hasta 2 saat gözlem altına alınır. En az 2 saat bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir. İşlem sonrası kısa süreli boğaz ağrısı, öksürük veya ses kısıklığı yaşanabilmekte, biyopsi durumunda hafif balgamla karışık kanamalar olabilmektedir. 2 saatlik takip sonrası yumuşak bir diyetle yeme kontrolü yapılan hastalar sonuçlarla görüşmek üzere önerilerle taburcu edilir” şeklinde konuştu.

İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER