© İvrindi Gazetesi

Çocuklara verilen ceza ilişkileri zedeler

Öğrencilerin karne notlarıyla ilgili durum değerlendirmesi yapmanın önemine değinen Klinik Psikolog Öğr. Gör. Selin Kalabaş, ceza yöntemlerinin çocuk ve aile arasındaki ilişkileri bozabileceğine işaret etti.

Karnedeki düşük notların çocuğu başarısız olduğunu göstermediğinin altını çizen  Kalabaş, “Sadece düşük not aldığı dersi, çeşitli faktörlerden kaynaklı yapamadığı anlamına gelir.Öncelikle ailelerin çocuklarının düşük not aldığı dersle ilgili sohbet etmesi ve arka plandaki nedenleri bulması gerekiyor. Çocuklarının düşük not alma sebepleri; seviyesinin üstünde olması, seviyesinin altında olması, ilgi çekici bulmaması, anlamlı gelmemesi, motivasyon eksikliği, duygusal faktörler ya da dikkat dağınıklığı gibi bir sorundan kaynaklı olabilir. Bu nedenler tespit edildikten sonra, duruma uygun çözüme geçilebilir ” şeklinde belirtti.

‘’Çocuklarınızı takdir edin’’

Çocukları eğitmek için sık uygulanan ceza yönteminin doğru olmadığını belirten Kalabaş, “Ceza sadece bir kontrol mekanizmasıdır. Ceza alan çocuk, durum ile ilgili herhangi bir şey öğrenmez. Ayrıca, kontrol mekanizması ortadan kalkınca kişilerin istenilmeyen davranışlara devam ettiği görülür. Ceza, aynı zamanda yaralayıcıdır ve aile arasındaki ilişkiyi zedeler” dedi. Çocukların en küçük çabasının takdir edilmesinin çocukta olumlu etki oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Kalabaş, “Çocukların en küçük çabası takdir edilmeli ve çocukların potansiyeline güvenilmeli. Çocuklara mutlaka rehber olunmalı ve işlevsel alternatifler sunulmalı. Yargı ve eleştiriden ise kesinlikle uzak durulmalı” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi-İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER