© İvrindi Gazetesi

Gökyüzünün İhtişamı Sındırgı Gözlem Etkinliğiyle İzlendi

Çıplak gözle izlenebilen, her yıl gerçekleşen Perseid meteor yağmurunun da takip edildiği; gökyüzü meraklılarını bir araya getiren Güney Marmara Gözlem Etkinliğinin Balıkesir ayağı Sındırgı-Sarıcaova Yaylasında gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) öncülüğünde kırsal ekonominin geliştirilmesi faaliyetleri kapsamında bölgenin en büyük gökyüzü gözlem etkinliği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi iş birliğinde, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Kaymakamlığı ve Sındırgı Belediyesi katkılarıyla ışık kirliliğinin olmadığı Sındırgı Sarıcaova Yaylasında binlerce uzay meraklısının katılımıyla tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren GMKA tarafından yapılan saha çalışmalarının ardından Alaçam Dağları bölgesinin muhtelif yerlerinde yapılan karanlık ölçümlerinde 21.50 – 21.60 arasında değişen sonuçlar elde edilerek bu noktalardan biri olan Sındırgı Gözören Mahallesi Sarıcaova yaylasında Temmuz 2022’de binin üzerinde katılımcının yer aldığı bir gökyüzü gözlem şenliği düzenlendi.

Katılımcılar Eğlenceli ve Öğretici Programlarla Keyifli Anlar Yaşadı

Bölge için bir ilk olan bu etkinliğin gelenekselleşmeni temin etme amacıyla bu yıl aynı bölgede Perseid meteor yağmurunu da katılımcıların gözlemleyebileceği bir tarih olan 11-13 Ağustos’ta Sındırgı Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin ikincisi gerçekleştirildi. Bu yıl kapsamı geliştirilen etkinlikte GMKA ve ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi iş birliğinde katılımcılar derin uzay gözlemleri, astrofotoğrafçılık, eğitimler, sunumlar, atölyeler ve yarışmaların oluşturduğu eğlenceli ve öğretici programlarla keyifli anlar yaşadılar. Teleskop gözlemlerinin yanı sıra, perseid meteor yağmuruna denk gelen tarihi sayesinde katılımcılar etkinlikte çıplak gözle meteorları izleyebildiler.

Kırsal nüfusun yoğun olduğu, kırsalda turizm faaliyetlerinin yeterince gelişmediği bölgeye özellikle Marmara ve Ege bölgesinde yaşayan ve gökyüzü gözlemciliğine ilgi duyan kitlenin çekilmesi kırsalın tanıtılması için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Alaçam Dağları Bölgesinin Türkiye’nin İlk Karanlık Gökyüzü Parkı İlan Edilebilmesi İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Türkiye Uzay Ajansı’nın öncülüğünü yaptığı, ülkemizde karanlık gökyüzü parklarının oluşturulmasına yönelik ulusal çaba doğrultusunda, GMKA tarafından gökyüzü gözlem etkinlikleri planlamaları esnasında tespit edildiği üzere Marmara ve Ege Bölgesinin en karanlık noktası olmaya aday olan Alaçam Dağları bölgesinin Türkiye’nin ilk karanlık gökyüzü parkı ilan edilebilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Bilim insanları ve gökyüzü meraklıları gerek bilimsel çalışmalar, gerekse de sosyal amaçlı etkinlikler kapsamında dünyanın farklı bölgelerinde gözlem etkinlikleri düzenliyor. Doğası gereği kırsal alanda gerçekleşen bu gibi etkinlikler gerçekleştirildiği alana büyük altyapı ihtiyaçları da duyulmadan nitelikli turist çekmenin araçları olarak görülüyor. Bu etkinliklerin gerçekleştirildiği yerlerin seçilmesinde bakılan en önemli kriter de ışık kirliliği olup bunun en düşük olduğu bölgeler de bu gibi etkinliklerin yapılması için en elverişli yer olarak öne çıkıyor.

Güney Marmara Gökyüzü Etkinliği Çanakkale’de Devam Edecek

Güney Marmara Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri kapsamında Çanakkale Etkinliği 2001 yılında kurulan ve kuruluşundan bugüne astrofizik alanında başarılı çalışmaların gerçekleştirildiği Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde 26 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek. Gökyüzü meraklılarını buluşturacak ve gokyuzu.gmka.gov.tr adresinden kayıtların gerçekleştirildiği etkinlikte uzman gökbilimciler yanında amatör astronomlar da yer alacak.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER