© İvrindi Gazetesi

Göllerdeki Kamışlardan Üretim Yapıyorlar

Türkiye’deki bazı göl ve göletlerden elde edilen  kamışlar üretim tesislerinde yeni teknoloji imkanları da kullanılarak çeşitli birçok malzemeye dönüştürülüyor.

Konya Beyşehir’in  Soğla bölgesinde yer alan  kamış işleme tesisinde birçok hasırdan ürün sektörde istihdam edilen kadınlar tarafından özenle üretiliyor.Tesisler bulunduğu bölgede yaşayan insanlara da  iş ve gelir imkanı sağlıyor. Kamış üretim tesisinin sahibi Abdurrahman Küçükuysal, 2004 yılından bu yana bu mesleğin içerisinde olduğunu vurgulayarak, bu işin kendisinde ve aile fertlerinde adeta bir sevda halini aldığını belirtip, “Aslında bu bir sevda, aşk mesleği. Bırakmak da çok zor. Türkiye’de çok az kişi bu sektörde yer alıyor. Diğer meslekleri de denetim ama olmadı, her seferinde bu iş beni kendine doğru çekti” diye konuştu.

‘’Çit üretiminin birçok evresi var’’

Depo olarak da kullanılan atölyelerde kamıştan birçok ürün ürettiklerini belirten ülke ekonomisine kazanç sağladıklarını, vurgulayan “Tabi çit üretiminin birçok evresi var. Kesim yapılıyor, soyum yapılıyor. Ondan sonra da otomatik makinelerde örüm yapılıyor. En son haliyle de makineden çıktıktan sonra son kontrolleri yapılıyor ve müşterilerimize sunuluyor” şeklinde konuştu.

Hasır gölgelikler, “Kirpi çatılar”

Depolardaki kamışlardan hasır gölgelikler de yaptıklarını aktaran Küçükuysal, bunları Ege ve Akdeniz bölgesindeki sahil kesimlere gönderdiklerini aktardı. Kamışları iç ve dış dekorasyon malzemesi olarak ‘’kirpi çatı” adı verilen çatı kaplama ya da dekorasyonunda kullandıklarını anlatan Küçükuysal, bu ürünlere yurtdışından talebin olduğunu ve ihracata yöneleceklerini söyledi. Küçükuysal,  10 kişiye istihdam alanı sunduklarını belirterek, “Şu an on kişiye ekmek veriyoruz. Bu sayı makine parkurumuz güçlendikçe daha da artacak gibi görünüyor. Üretim merkezindeki atölyelerde iki örgü makinesi, yastık presi, yastık kılıflama makinesi, kamış temizleme makinesi ile kamış soyma makinesi gibi teknolojik makinelerden istifade ederek bu ürünlerin üretimini yapıyoruz. Kullandığımız kamış hammaddesini ise göl ve göletlerin olduğu bölgelerden satın alarak tedarik ediyoruz” dedi.

Haber Merkezi-İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER