Karadeniz’de Yeni Tehlike; Kahverengi Kokarca Böceği
TARIMKaradeniz Bölgesi’nde son yıllarda özellikle fındık üreticilerinin kabusu olan kahverengi kokarca böceği, tarla ve bahçelerden çıkıp kapalı alanlara doluşmaya başladı. Böcek, fındık başta olmak üzere her ürüne zarar verip hızla Türkiye’nin her yerine yayılıyor...
Karadeniz Bölgesi'nde fındık üreticilerinin başına bela olan ve ürüne büyük zarar veren kahverengi kokarca, bahçelerden çıkıp evleri, iş yerlerini, okulları istila etmeye başladı. Hızlı çoğalan ve günde 2 kilometre kadar yol gidebilen böceğin tarım ürünlerine çok büyük zararlar verdiği belirtildi.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Perşembe ilçesinde böceklerin istilasına uğrayan bir fabrikada inceleme yaparak yetkilileri uyardı.
“KARADENİZ'DE İSTİLA VAR”
Böceğin başta fındık olmak üzere diğer tarımsal ürünlere de zarar verdiğini belirten Adıgüzel, “Bu yıl fındığın randımanını 2-3 derece düşürdü. Yani kilo başına fındıkta 6 lira zarara yol açtı. Bu yıl sadece fındıkta ülkenin zararı yaklaşık 3 milyar lira. Bu zarar Artvin'den Zonguldak'a kadar bütün kıyı şeridinde var” dedi.
KAFKAS ÜLKELERİNDEN GELİYOR…
Bölgede daha önce böceğin yeşil renkli olanının görüldüğünü ancak fazla zararlı olmadığına dikkat çeken Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Şimdi bahçelerden çekildiler. Kışı geçirmek için kapalı alanlara hücum ettiler. Bu böcek bir yılda 140-200 yavru üretiyor. Yani bir yılda 200 katına çıkıyor. Toplu şekilde mücadele edilmeli. Bireysel mücadele ile çözülmesi mümkün değil. Çünkü bir günde en az 2 kilometre yol alıyor. Sadece fındık değil, fındıktan sonra diğer tarım ürünlerine, bahçede yetiştirdiğiniz her şeye zarar vermeye başlayacak. Kahverengi olanlar Kafkas ülkelerinden geldiği biliniyor. Hangi yolla geldiğini bilmiyoruz. Ziyaretçi araçlarından ya da kaçak getirilen tarım ürünlerinden olabilir. Şimdi tarlalardan bahçelerden çekildi. Kışı geçirmek için kapalı alanlara girdi. Fabrikalara, iş yerlerine, evlere her tarafa girdi” diye konuştu.
“ERKEN VE TOPLU BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDİLMELİ”
Perşembe'deki fabrikanın kapalı alanında inceleme yapan ve böcekleri gösteren Adıgüzel, “Bununla toplu bir şekilde biyolojik mücadele etmek lazım. Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve müdürlükler bu işe bir el atmak zorundalar. Çok ciddi bir facia. Gelecek yıl bunun 200 katını göreceğiz. Bütün tarım ürünlerine zarar veriyor. Bütün üreticiler devletten yardım bekliyor ama şu ana kadar yeterli bir çalışma yapılmış değil. Bu sorunu bir an önce çözmek lazım” ifadelerini kullandı.
“CORONA GİBİ MÜCADELE ETMEMİZ GEREK”
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, son günlerde popülasyonu artan kahverengi kokarca ile topyekün bir mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bunu bir Covid veya pandemi gibi görmeliyiz. Hep birlikte Covid 19'da olduğu gibi mücadele etmemiz lazım” dedi.
HABER MERKEZİ
İlginizi Çekebilir