© İvrindi Gazetesi

Otomobil piyasasında: Stok yapana ifşa cezası!

Sıfır araç satışında tüketicilere aksesuar dayatan, araç olduğu halde satmayan veya takasta piyasanın altından fiyat veren yetkili satıcılara yönelik yeni yaptırımlar geldi. 

Ticaret Bakanlığı’nın dün duyurduğu yönetmelik değişikliğine göre, bu tür faaliyetleri tespit edilen bayiler ‘stokçuluk’ suçundan aracın değerine göre araç başına 4.5 milyon lirayı bulan cezalar ödeyecek, ikinci el araç satış yetkisi 1 yıl süreyle iptal edilecek. Bakanlık faaliyetlerin devam etmesi halinde bayilik yetkisini iptal etmeyi de düşünüyor. Yetkililer, son yıllarda Türkiye genelinde sıfır araç satan bayilerin neredeyse tamamının aynı zamanda ikinci el araç satışı yapmaya başladıklarını ve buradan elde ettikleri kazancın önemli bir meblağ tuttuğuna dikkat çekerek, “İlk uyarı olarak bu yetkilerini 1 yıl süreyle iptal düzenlemesi yaptık. Gerek duyarsak ikinci aşamada bayilik yetkilerini de iptal ederiz. Bu bayilerin bir diğer kazanç kapıları da yetkili servis olmaları. Dolayısıyla bu uyarımız dikkate alınmadığında diğer adımlar devreye girebilir” dedi.

CEZALAR 4.5 MİLYONU BULACAK
Yetkililer, dünkü düzenlemeye aykırı hareketlerin tespiti durumunda her bir araç için, satış fiyatına göre 4.5 milyon liraya varan miktarlarda Ceza kesileceğini de belirterek, “Müfettişlerin tespitleri doğrultusunda mesela bayi, 8 milyonluk bir araç satışında bu suçu işlemişse 4.5 milyon lira ceza kesilecek. 3 milyonluk bir diğer aracın satışında da aynı suç varsa onun için de ayrı bir ceza kesilecek. Yani tespit edilen her bir araç için ceza yazılacak” bilgisini verdiler.
TAKASA ZORLAMAK DA YASAK
Konuyla ilgili bakanlık notunda, son dönemde bakanlığa ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı birtakım faaliyetlerde bulunarak haksız kazanç elde ettiği yönünde hem sosyal medyadan hem de bakanlık üzerinden şikâyette bulunduğu ifade edildi. 

Haber Merkezi-Burcu YANIK
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER