Sıcak Hava Vyrdu: Lüfer Ve Palamut Büyümedi
GÜNDEMİklim krizi hayatın her alanına olumsuz etkileri oluyor. Balıkçılar denize açılmak için gün sayarken bu yıl palamut stokları endişe yaratıyor. Prof. Dr. Osman Samsun, sıcak havanın etkisiyle palamudun büyümediğini ve az olduğunu dile getirdi.
İklim değişiklikleri ve mevsim normalleri dışında yaşanan hava olayları doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Karada olduğu gibi açık denizlerde de hayvanların popülasyonlarında dengesiz hava koşulları nedeniyle değişiklik yaşanıyor.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, küresel ısınmanın palamudu vurduğunu belirterek, "Eylül ayında ilk palamut avcılığı olurdu. Palamut kendisini bu zamanlarda gösterir, avlanılması başlardı. Bu yıl gecikti. Henüz kendini göstermedi" dedi.
'LÜFER VE PALAMUT BÜYÜMEDİ'
Prof. Dr. Osman Samsun, 1 Eylül'de başlayacak balık avı sezonuyla ilgili açıklama yaptı. Sıcak havanın ve iklim değişikliğinin balık avcılığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Samsun, "Eylül ayında ilk palamut avcılığı olurdu. Palamudun ardından istavrit, hamsi, lüfer ve diğer balıklar avlanırdı. Ancak günümüzde bu şekilde olmadığını görüyoruz. Küresel ısınmanın, sıcaklık değişikliklerinin, yağışların düzenli olmaması, periyodik olarak yaz aylarında yağan yağmurlarla derelerden ve akarsulardan besleyeceği maddeler olarak bildiğimiz çeşitli planktonlar yağmurlarla denizlere ulaşırdı. Bunlarda her hafta balıkların ağırlıklarına etki edecek şekilde olumlu bir katkı sunardı. Yağışlar periyodik olarak düzenli yağmadığı için lüfer ve palamut balığı büyümedi. Eski yıllarda bu zamanlarda palamut kendisini gösterir, avlanılması başlardı. Bu yıl gecikti. Bu yıl henüz kendini göstermedi" dedi.
ASIL NEDEN SICAKLIK VE YAĞIŞLAR
Bu dönemde yaklaşık 100-150 gram ağırlığında olan ve tezgahlardaki yerini alan çingene palamudunun maalesef görülmediğini ifade eden Prof. Dr. Samsun, "Palamut, göç eden bir balık. Üreme göçü nedeniyle önce Ege'den Marmara'ya, daha sonra Marmara'dan Karadeniz'e geçer. Hopa'ya kadar göçünü sürdürür. Çingene palamudu, palamut ve torik olarak bildiğimiz bu balık 5 kiloya kadar çıkar. Artık son günlerde bu şekilde olmamaktadır. Bunun böyle olmamasının nedenlerin başında küresel ısınmanın, sıcaklık değişikliklerinin, yağışların düzenli olmaması geliyor" diye konuştu.
'BALIK STOKLARI KORUNMALI'
Prof. Dr. Osman Samsun ayrıca palamudun ardından çıkacak olan istavrit, lüfer, hamsi ve diğer balık türlerinin de stoklarının çok iyi korunması için bilinçli davranılması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan TÜİK verilerine göre 2022 yılında avlanan deniz balıkları miktarı 254 bin 535 ton olarak gerçekleşti. Avlanan deniz balıklarının türlerine göre dağılımı incelendiğinde, hamsinin 125 bin 980 ton ile en yüksek miktarda avlanan balık olduğu görüldü. Hamsiyi, 49 bin 892 ton ile palamut-torik ve 16 bin 729 ton ile sardalya takip etti.
BALIKÇILAR HAMSİ BOLLUĞU BEKLİYOR
Av yasağının kalkacağı 1 Eylül'e sayılı günler kala teknelerinin ve ağlarının onarımını yaparak hazırlıklarını hızlandıran balıkçılar da geçen yıl bol olan palamudun bu yıl az olduğuna dikkat çekiyor ve yeni sezonda hamsi, stavrit ve çinekop bolluğu bekliyor.
Haber- İHA
İlginizi Çekebilir