© İvrindi Gazetesi

Üzümde Rekolte Düştü

Antalya’nın İbradı ilçesi Ormana mahallesinde bağ bozumu başladı Yaşanan küresel iklim krizinden dolayı üzüm bağlarında hastalık oluştu.

İklim krizi nedeniyle mildiyö hastalığı oluşan üzümlerde %75 rekolte düşüklü yaşanırken kimi bölgelerde bu oran %100’ü buldu.

Antalya’da uzun yıllardır çiftçilik yapan 63 yaşındaki Nurten Korucu üzümün bu yıl oldukça az olduğunu söyleyerek , “Köyümüzde bu yıl üzüm oldukça az oldu. Yağmurlardan dolayı asitli yağdığı için üzüm bağlarına zarar verdi. Çok az bir üzümümüz oldu. Hastalık Ormana ’da yaklaşık 200-250 dönümlük üzüm bağlarına zarar verdi” dedi.

Az miktar elde ettikleri üzümü ise pekmez yaptıklarını anlatan Korucu, "Bağdan kestiğimiz üzümleri, üzüm sıkma makinesinde sıkarak şıra haline getiriyoruz. Çıkan şıraları kazanlara aktarıyoruz. Kazana meşe külü dökerek savura savura tatlandırıyoruz. Kaynadıktan sonra kül dibine oturuyor. Şıra durulduktan sonra süzerek pekmez tavasına aktarıyoruz. Bakır tavalarda kızgın ateşte 4-5 saat kaynatıyoruz ve pekmez köpürünce kıvama geldiğini anlıyoruz. Çok zahmetli bir iş. Pekmez kaynamaya başlayınca kesinlikle başından ayrılamıyorsun. Kızgın ateşte kaynadığı için taşma riski vardır. Pekmez kıvamına gelince tavaları indiririz” dedi

İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER