© İvrindi Gazetesi

Yapılan İlk Rahim Naklinin 12.Yılı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 12 yıl önce dünyada ve Türkiye’de yapılmış olan ilk rahim nakli hakkında açıklamalarda bulundu. İlk örnek olan bu ameliyat için 9 yıl boyunca uğraştıklarını belirten Özkan, “Bizden sonra yapan, bizim yardım ettiğimiz ekip İsveç ekibi. Nobel’i de İsveç ekibi veriyor. Bu anlamda sanırım onların kafalarında kendileri alma yönünde bir şeyler var. Umuyorum Nobel’i kucaklarız” dedi.

Akdeniz Üniversitesinde 8 Ağustos 2011 yılında yapılan operasyonla rahim nakli olan Derya Sert, nakilden 9 sene sonra 4 Haziran 2020 yılında anne oldu. Bebeğe, operasyonu gerçekleştiren ekibin başındaki isim olan Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ismini verildi.

‘’Başka ülkelerde denendi’’

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, naklin daha önce başka ülkelerde denendiğini fakat başarılı sonuç alınmadığını belirterek “Dolayısıyla ilk başarılı rahim tarafımızca yapıldı. 9 yılın sonunda Derya bebek sahibi oldu. Zor bir süreçti. Ameliyattan sonra hemen hamile kalıp doğuracağını düşünmüştük ama maalesef öyle olmadı. O süreç bizlere çok şey öğretti. Bu birikimi ikinci rahim nakli olan Havva üzerinde denedik ve çok kısa sürede çocuk sahibi olmasını sağladık” diye konuştu.

"Dünyada 100’ün üzerinde rahim naklinden sonra bebek sahibi olan hasta var"

Türkiye’deki ameliyatın başarısından sonra dünyada birçok ülkede rahim nakli operasyonlarının gerçekleştirildiğini aktaran Özkan, “Dünyada yeni yöntem olmakla beraber, bizden sonra İsveç, ardından ABD, Almanya, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi birçok ülke yaptı ve çocuk sahibi olundu. 100’ün üzerinde rahim naklinden sonra bebek sahibi olan hasta var” şeklinde konuştu.

“Umuyorum Nobel’i kucaklarız”

Prof. Dr. Özkan,  Nobel konusu ile ilgili olarak ise, “Bizden sonra yapan, bizim yardım ettiğimiz ekip İsveç ekibi. Nobel’i de İsveç ekibi veriyor. Yani bunu siz öneremiyorsunuz. İsveç ekibi buna kendi karar veriyor. Bu anlamda sanırım onların kafalarında da böyle bir şeyler var. Bunun için çok ciddi bir kamuoyu desteği gerekiyor. Hala rahim naklinin anlaşılmadığını düşünüyorum. Belki karaciğer, böbrek gibi görünmüyor ama Allah’ın yarattığı insanoğlunun soyunun devam etmesi için çok gerekli bir organ. Mevzuatın çıkması gerekiyor ki, bunun devamını yapalım. Bu Türk tıbbının çok büyük başarısı olacak ama sahiplenmek gerekiyor. Umuyorum Nobel’i kucaklarız.”

Haber Merkezi-İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER