© İvrindi Gazetesi

Yaz aylarında keneye dikkat

Havaların ısınmasıyla kene popülâsyonunda artış olduğu ve vatandaşların dikkatli olması hakkında uyarı yapıldı.

Kemah İlçe Devlet Hastanesine bağlı Toplum Sağlığı Merkezi personelleri, Özdamar köyü Salkım-Ser işletme çalışanlarına ve Kerer köyünde yaşayan vatandaşlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgi verdi.  Sağlık ekipleri, kenenin hafife alınmaması gerektiği hakkında ciddi uyarıda bulundu.

Sağlık ekipleri, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında : ‘’Hastalık ülkemizde ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur. KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalık ülkemizde başlıca hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra hastalık viremik dönemdeki hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşabilmektedir.’’dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için;

 Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene ihtimalinin fazla olduğu yerlere gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek için mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Haber Merkezi-İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER