Yüksek rakımda daha kaliteli mantar yetiştirdiğini söyleyen İyitürk, “Rakım yüksek, hava temiz, bu şekilde bir üretim yapıyoruz” dedi.
Bursa’nın kırsal Keles ilçesinde, 1200 rakıma tesis kuran Mustafa İyitürk, yüksek rakımın mantar kalitesini artırdığını belirtti.
Mustafa İyitürk, “36 yıldır bu işi yapıyoruz. Dağın dibinde bir köyde üretim yapıyoruz. Güzel de bir üretimimiz var, güzel bir geçim kaynağı sağlıyoruz. Burası 1200 rakımda, bu sayede daha kaliteli ürün yetiştirebiliyoruz. Rakım yüksek, hava temiz, bu şekilde bir üretim yapıyoruz. Uzun yıllardır çalıştığımız toptancımız var, günde ortalama 100 ila 200 kilogram üretim yapıyoruz. Üretim biraz dikkat isteyen bir iş, hata yapıldığında verim kaybına neden oluyor. Maliyetler yüksek olduğu için verim düşük olduğu zaman karımız düşüyor. 120 metrekareden 6 tane soğuk odamız var, toplamda 720 metrekarelik alanda üretim yapıyoruz. Mantar kompostu hazır olarak geliyor. Soğuk odalarımıza yerleştiriyoruz. 35 veya 36 gün sonra mantarlarımızı toplamaya başlıyoruz. Bir odadan yaklaşık 2 ila 3 ton arasında ürün alabiliyoruz. 3 parça olarak topluyoruz ürünlerimizi, biz buna flaş diyoruz. Gelen mantar kompostu ürün verdikten sonra topluyoruz. Birkaç gün sonra yeniden ürün çıkıyor. Odalarımızda izolasyon var. Isı kaybı olmaması lazım, üretim sıcaklığı 17 ile 18 derece arasında. Yaz mevsiminde soğutarak, kış geldiğinde ise ısıtarak üretimimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi-İHA
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.