Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında, 26-28 Ekim 2023 tarihleri arasında Balıkesir’in Gömeç ilçesinde, Nuri Bozyel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Disiplinler Arası Gömeç Buluşmaları -Doğal ve Kültürel Miras Vizyonu- Sempozyumu”nda Gömeç’in sahip olduğu değerlerle ilgili farkındalık sağlandı ve bir yol haritası ortaya çıkartıldı.
Balıkesir Üniversitesi’nin öncülüğünde ve Gömeç Belediyesi’nin ev sahipliğindeki sempozyum, Balıkesir Kent Konseyi, Gömeç Kent Konseyi, Adramytteion Araştırmaları, Burhaniye Ticaret Odası, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası, Gömeç Zeytinciler Derneği, Özem’le Yaşam, Akkızhan Otel, ToNe City Otel, Cunda Uygulama Oteli, Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği olmak üzere birçok paydaş tarafından desteklendi.
Gömeç’in doğa, tarih ve kültür envanteri çıkarıldı
Doç. Dr. Sabriye Çelik Uğuz’un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, Gömeç’in dününü-bugününü tanıtmayı ve gelecek vizyonuna yön vermeyi amaçlayan sempozyumda; bilimsel çalışmalarla elde edilen, Gömeç ve çevresine ait doğal, tarihi, kültürel değerleri ile sanatsal öğelerine ait verilerin sunumları çeşitli üniversitelerden akademisyenler tarafından yapıldı. İlçeye ait bilimsel verilerin bir araya toplanmasıyla ortaya çıkartılan doğa, tarih ve kültür envanteri, Gömeç kent tasarım rehberinin temelini oluşturacak. Gömeç Belediye Başkanı M. İrem Himam’ın da vurguladığı gibi sempozyumda, Gömeç’in somut ve soyut kültürel değerlerine sahip çıkılmasının, bunların korunarak estetik bir yaklaşımla geleceğe taşınmasının, ilçe halkının bilinçli farkındalıkla bu değerlere sahip çıkmasının önemi üzerinde duruldu. Türkiye’deki pek çok şehirde olduğu gibi Gömeç’te de yaşanan hızlı betonlaşma, doğa, tarih ve kültür varlıklarının koruma kapsamında değerlendirilerek turizme kazandırılamaması, sosyo-kültürel kalkınma alanlarında yavaş gelişim sağlanması Gömeç’in önündeki engeller olarak saptandı.
Gömeç, büyük bir potansiyele sahip
Bununla birlikte Gömeç’in pek çok değere ve büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtilirken, doğru bir planlamayla ilçenin yakın gelecekte konumunu çok üst noktalara taşıyabileceğinin altı çizildi. Gömeç’in potansiyel kaynakları olan tarım, hayvancılık ve turizm alanlarına yatırım yapılarak ilçede istihdamın artırılabileceği, ekonomik kalkınma sağlanabileceği; planlı bir çalışmayla Gömeç’e tanınırlık kazandırılabileceği ve kent kimliğinin tasarlanabileceği; turistik çekiciliklerinin artırılabileceği, tarihi dokunun korunması yolunda projeler geliştirilebileceği, kültür-sanat etkinliklerinin artırılabileceği; turizm kaynakları arasında önemli bir yer tutan bisiklet turlarının Gömeç’te ve bölgede daha yaygınlaşabilmesi için bisiklet yolu ve rotaları oluşturulabileceği, kısa bir süre önce hayata geçirilen Gömeç Dalış Köyü ve Gömeç Sualtı Heykel Galerisi gibi projelerin sağlayacağı katkının yüksek olduğu, bu ve benzeri ekoturizm projeleri için örgütlenme gerçekleştirilebileceği; ilçede jeopark alanları yaratılabileceği; Gömeç’in önemli ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağına, bitki ve ot çeşitliliğine, zengin mutfak kültürüne yönelik çalışmalar yapılabileceği ifade edildi.
Sempozyum süresince gerçekleştirilen sergiler, sanat atölyeleri, gastronomik ve sportif etkinlikler de katılımcılar ve Gömeç halkı tarafından ilgiyle izlendi.
HABER MERKEZİ
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.