Balıkesir
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Kore Savaşı’ndaki Cep Bombasını Hala Saklıyor

Kore Savaşı’ndaki Cep Bombasını Hala Saklıyor
93 yaşındaki Kore Gazisi Kamil Başer, savaşın 73. Yıldönümünde savaşta anlattı. Savaşta Kore’de makam şoförlüğü yapan Başer, cephede araçlarına aldıkları yaşlı bir Çinli’nin el bombası bıraktığını fark edip Çinli’yi öldürdükten sonra ele geçirdikleri cep sobasını 73 yıldır saklıyor.

25 Haziran’da Kore Savaşı’nın 73. yıldönümü öncesi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yaşayan 93 yaşındaki Kore Gazisi Kamil Başer, yaşadıklarını anlattı. Başer, 1950-1951 yılları arasında 1 yıl cephede kaldığını söyleyen Başer, Cephede makam şoförlüğü yapan Gazi Kamil Başer, aracına aldığı yaşlı bir Çinli’nin el bombası bıraktıklarını gördüklerini ve Çinliyi öldürdüklerini anlattı. Çinliden geriye kalan cep bombasını ise hala saklıyor.

 

“Cephede top seslerinden duramadık’’

Kore Savaşı’nda yaşadıklarını anlatan Başer,  “Kore’ye asker isteği olunca sabah içtimasında bölük komutanı kura çekmek için ikiye böldü. Bizim taraf Kore’ye ayrıldık. Ben ordonat bölüğüne ayrılmış oldum. Zanaatkar olduğumdan dolayı piyadelikten ordonatörlüğe döndürdüler beni. Ağır iş makine operatörüyüm. Biz ordonat bölüğü, Bornova’da 65. Tümen’de toplandık. Oradaki günlerimiz de dolduktan sonra yolculuk vakti geldi ve bindik gemiye. Bir de baktık ki gemi ilk önce Yunan askerlerini almış. Gemiden İzmir kordona baktığımızda ağlamayan insan yoktu. Kore’ye 27 gün 27 gecede vardık. Öyle korkulu denizler vardı ki ‘Tamam artık sağ gidemeyiz buradan’ dedim. Düşman bir birliğin geldiğinin haberini almış Vietnam’ı geçtikten sonra. Japonya’ya gittik. 1 gün 1 gece orada kaldıktan sonra tekrar Kore’ye yönlendik, Busan kentine vardık. Oraya gidinceye kadar Yunan askerleriyle boyuna kavga ediyoruz. Gemi süvarisi gemiyi böldü, kalın bir halatla ortaya hat çekti. Fakat kim dinler? Kavga, kıyamet gidiyoruz gemide. Neticede vardık. 1 gün, 1 gece trenle cepheye doğru hareket ettik. Cepheye vardığımızda sisli, yağışlı bir hava vardı ama top seslerinden durulmuyordu. Tanklar savaşa devam ediyordu” dedi.

‘’Savaşın etkileri 2-3 yıl sürdü’’

Savaştan döndükten sonra 2-3 sene yaşadıklarını atlatamadığını söyleyen Kamil Başer,  “Savaştan döndükten sonra oranın etkisi 2-3 sene daha devam etti. Gece bazı rüyalarımda birdenbire fırlıyordum, kalkıyordum. Bazen bağırarak uyanıyordum. 1 sene orada kaldım, 2 yıl aynı hadiseyi burada yaşadım. 2-3 sene oranın etkisinden kurtulamadığımı oranın belediye başkanına da söyledim. ‘İkinci vatanım burası’ dedim. Ben orada makam şoförü olunca Kore’yi karış karış biliyordum. Çünkü bir yerde duramıyorduk, her yerde vazife çıkıyordu” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi-İHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!