Balıkesir
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Mevsiminde yetişmiş lezzetli meyvelerin sırrı

Mevsiminde yetişmiş lezzetli meyvelerin sırrı
Yaz aylarına yaklaşmamızla birlikte Haziran ayında çıkan meyvelerin faydalarını sizler için araştırdık. Mevsiminde yetişmiş, lezzetli meyveleri sofralarınıza konuk edebilir, misafirlerinizi taze yiyecekler ile ağırlayabilirsiniz. Peki, Haziran ayında hangi meyve yenir, vücudumuza faydaları nelerdir ? Bir bakalım…

Yeşil erik kan şekerini dengeliyor
Erik vitamin ve mineral içeriği oldukça zengin bir meyvedir. Lif ve sorbitol içerdiğinden kabızlığın giderilmesinde etkilidir. Ayrıca polifenol antioksidanları açısından zengindir; bu da iltihabı azaltmaya yardımcıdır. İyi bir lif kaynağı olması ve adiponektin seviyelerini düşürdüğünün bilinmesi dolayısıyla kan şekeri kontrolüne de fayda sağlar. Kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşürmedeki potansiyel rolleri nedeniyle kalp sağlığı açısından da şifalıdır.

Çilek, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltıyor
Çileklerin karbonhidratları esas olarak liflerden ve basit şekerlerden oluşur. Diğer meyvelere kıyasla düşük bir glisemik indeksleri vardır ve kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olmaz. C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Kalp hastalığı ve kanser riskinizi azaltabilir ve aynı zamanda kan şekeri düzenlemeye yardımcı olabilir.

Kiraz, sağlıklı uykuyu teşvik eder
Kirazlar güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik kaynağıdır. Bu sayede yaşlanmayı yavaşlatır ve kalp hastalıkları, kanser, Alzheimer, diyabet ve obezite dâhil olmak üzere kronik hastalıklara karşı korur. Sağlıklı uykuyu teşvik eder. Uyuma – uyanma döngülerinizi kontrol etmenize yardımcı olan bir hormon olan melatoninin az sayıdaki besin kaynaklarından biridir. Artrit ağrılarına karşı rahatlama sağlayabilir ve egzersiz sonrası ağrılarını da azaltmaya yardımcıdır.

Şeftali, kolesterol ve trigliserit ile mücadele ediyor
Şeftali lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Ayrıca, vücudunuzu yaşlanmaya ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar gibi faydalı bitki bileşiklerini içerir. Şeftaliler, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı için risk faktörlerinin yanı sıra trigliserit ve kolesterol seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bağışıklığın güçlendirilmesi ve vücuttan toksin atılımı için de şeftali iyi bir kaynaktır.

Dut, oksidatif stresi azaltıyor
Dutun kalorisi oldukça yüksektir ve porsiyonların küçük tutulmasında fayda vardır. Bununla birlikte yüksek miktarda demir, C vitamini, potasyum, E ve K vitaminleri içerir. Koyu renkli dutlar, antosiyaninler, klorojenik asit, rutin ve mirisetin gibi bileşikler açısından daha zengindir. Bu içeriğiyle dut, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca oksidatif stresi azalttığı bilinir.

Haber Merkezi – Burcu YANIK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!