Balıkesir
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Mustafa Taş Kırkpınar Yağlı Güreşleri ‘Başpehlivan’ı Oldu


Mustafa Taş Kırkpınar Yağlı Güreşleri ‘Başpehlivan’ı Oldu
661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlık altın kemeri ve unvanı Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu tarafından doping kullandığı gerekçesiyle Cengizhan Şimşek’ten alınarak, Mustafa Taş’a verilmesi kararlaştırıldı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Cengizhan Şimşek, finalde Mustafa Taş'ı yenerek altın kemerin sahibi olmuştu. Ancak daha sonra Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, Cengizhan'ın dopingle mücadele kapsamında yapması zorunlu adres bildirimlerini yapmaması gerekçesiyle kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi. 

Cengizhan Şimşek Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu avukatları tarafından düzeltme talebinde bulunmuş, bu başvuru Tahkim Kurulu’nun 12.12.2022 tarih ve 2022/219 sayılı kararı ile reddolmuştur.  Tahkim Kurulu’na yapılan bu düzeltme taleplerinde yürütmeyi durdurma talebinin olmadığı anlaşılmış olup böyle bir talepte de bulunulmadığı ve bu yönde de bir karar verilmediği için sporcu ile ilgili verilen cezanın infaz kararını durduran herhangi bir hukuki durumun olmadığı da anlaşılmıştır.Tekrar görülen dava sonucunda Cengizhan'ın itirazı reddedildi ve altın kemerin Mustafa Taş’a verilmesi kararlaştırıldı.

Bu çerçevede 2022 Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanının Cengizhan Şimşek’ten alınarak diğer finalist Mustafa Taş’a verilmesi, Tarihi Kırkpınar başpehlivan ikincisinin İsmail Balaban, üçüncülerinin ise Ertuğrul Dağdeviren ve Tanju Gemici olması, yine Tarihi Kırkpınar son çeyrek finalistinin Orhan Okulu olması kararlaştırıldı.

Bugün Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda saat 13.30’da düzenlenecek törenle Mustafa Taş, 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri 'Başpehlivanı' unvanının sahibi olacak.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu yayımladığı bildiride, “Sporcunun 2022 yılı Kumluca, Manavgat, Çankırı Yapraklı, Kırklareli Kavaklı, Antalya Gökbel, Bolu Gerede ve Çanakkale Çardak Güreşlerinde elde ettiği derecelerin iptaline, yeni sıralamaların talimat hükümlerine göre belirlenmesine, karar verilmiştir.
Federasyonumuz dopingle mücadele konusunda sıfır tolerans ilkesine göre hareket etmekte olup, temiz spor ve temiz mücadele anlayışını büyük bir titizlikle yürütmektedir ve yürütmeye de devam edecektir.
Bu kapsamda önümüzdeki dönemde dopingle mücadele konusunda ciddi bir eğitim ve bilgilendirme süreci gerek sporcularımız ve antrenörleri gerek kulüplerimiz ve tüm paydaşlarımız nezdinde başlatılacak olup istenmeyen sonuçların önleyici çalışma ile en az düzeye indirilmesi sağlanacak ve geleneksel güreşimizin hak ettiği noktaya gelmesi için her türlü gayret ve özveri gösterilecektir.
Yaşanan bu olumsuz olayda esas itibariyle dopingli madde kullanımı değil, eğitim ve bilgi eksikliği nedeniyle olduğuna inandığımız çok büyük bir ihmal ve usuli hata ile bilgilendirme mecburiyetine uyulmamasına bağlı hiç istenmeyen bir sonucun doğması, planlaması içinde olduğumuz eğitim sürecinin ne kadar önem taşıdığını ortaya koymaktadır. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.” dedi. 

Cengizhan Şimşek 26 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak olan başta CW Enerji 2023 yılı Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne dahil Kocaeli Sekapark ve Şahinbey Belediyesi yağlı pehlivan güreşlerine katılamayacak olup 26 Haziran 2023 tarihinden itibaren başta 662 tarihi Kırkpınar yağlı pehlivan güreşleri olmak üzere tüm güreşlere katılabilecektir.

Haber: Şefiye YILDIRIM

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!