Şeffaf plak tedavisinde, dijital ortamda oluşturulan simülasyon ile hastaların, dişlerinin son hallerini tedavi başlamadan önce üç boyutlu olarak görebildiğini belirten Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Selda Lale şeffaf plak tedavisi hakkında bilgi verdi.
Telsiz ortodontik tedavi olarak da adlandırılan şeffaf plaklar diş dizilimindeki çapraşıklıkları ve çenedeki şekil bozukluklarını gidermek için uygulanıyor. Kullanım kolaylıkları nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilen şeffaf plaklarda tedavi, hastaya özel tasarlanan plakalar serisi ile uygulanıyor. Neredeyse fark edilemeyecek biçimde estetik görünen şeffaf plak tedavisinde hastalar, dijital ortamda oluşturulan simülasyon sayesinde dişlerinin son hallerini henüz tedavi başlamadan üç boyutlu olarak görebiliyor. Uygulanmasında yaş kısıtlamasının olmadığı şeffaf plaklara; çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde çapraşıklık, açık kapanış, derin kapanış gibi birçok bozukluğun tedavisinde başvuruluyor. Ayrıca erişkinlerde implant boşluğu düzenleme gibi protez öncesi diş konumlarının düzenlenmesinde de sıklıkla tercih ediliyor.
ŞEFFAF PLAKLAR DİŞLERİNİZİ HAREKET ETTİREREK DÜZENLİ HALE GELMESİNİ SAĞLAR
Şeffaf plakların, dişleri hareket ettirerek bozuklukları tedavi ettiğini bildiren Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Selda Lale, “Plaklar dişlerin üzerine yapılan diş ile aynı renkte ve dışarıdan görünmeyen ataşman adını verdiğimiz minik çıkıntılarla birlikte dişleri hareket ettirir. Dişlerin hareket edebilmeleri için düzenli plak kullanımı çok önemlidir. Plak serisi, bir hafta süresince aynı plak ve sonraki hafta yeni plağa geçiş şeklinde kullanılır. Günde 20 saat takılma sürelerini doldurmaları gerekir” dedi.
ŞEFFAF PLAKLAR DİŞ TELİ TEDAVİSİNDEN DAHA KISA SÜREDE SONUÇ VEREBİLİYOR
Tel ve şeffaf plak tedavi yöntemi sürelerinin yaklaşık aynı olduğunu ve bazı durumlarda şeffaf plak tedavisinin diş telinden çok daha kısa sürede sonuç verdiğini belirten Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Selda Lale, şeffaf plakların kişiye sunduğu kolaylıkları şu şekilde sıraladı: Tamamen estetik görünmesi, Takıp çıkarılabilir oldukları için temizlikte kolaylık sağlamaları,Özel günlerde tedaviye ara verilebilmesi, yeme içme kısıtlamasının olmaması, kopma kırılma batma gibi sorunlarla karşılaşılmaması,Basketbol, futbol gibi spor dallarıyla ilgilenen hastalar için tel tedavisindeki travmaya bağlı yaralanmalar, kopuklar yaratmaması.
ÇOCUKLARDA ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ
Çocuklara özel geliştirilen şeffaf plaklarla ortodonti tedavisinin, süt ve daimî dişlerin bir arada bulunduğu dönemde de uygulanabilme özelliğine sahip olduğunu söyleyen Dr. Dt. Selda Lale, “Çocuklara özel olarak üretilen bu plaklar erişkinlerde olduğu gibi bir dizi şeffaf takıp çıkarılabilen plak serisinden oluşur. Bu plaklara eklenen ilave bir özellikle birlikte, dişlerdeki çapraşıklık, boşluklar, öne atıklık, açık kapanış, derin kapanış gibi dişsel problemler düzeltilirken eş zamanlı olarak çeneler arası düzensizlikler de tedavi edilebiliyor. Örneğin, alt çenenin geride olduğu durumlarda, alt çenenin büyümesini hızlandırıp ve üst çeneyi yakalamasını sağlamak gibi fonksiyonel ortopedik tedavi yapılabiliyor” diye konuştu.
NEHİR MEMİŞ
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.